Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
MĀCĪBAS NODARBINĀTAJIEM! PIESAKIES LĪDZ 12. JANVĀRIM PLATFORMĀ stars.gov.lv
Sākums \ Višķi \ Jaunumi

Ekskursija uz zemnieku saimniecību "Kotiņi"

30.11.2023
 
Ikviena saimniekošana sākas no idejas un vēlmes darboties, bet svarīgi ir zināt un redzēt, kā darbojas citi, lai spētu atrast tieši savu nozari un attīstītu to augstākajā pakāpē un niansē kā neviens.

Tāpēc Latgales Industriālā tehnikuma izglītības programmu īstenošanas vietas „Višķi” topošie augkopji, augkopības tehniķi un mehanizācijas tehniķi devās mācību braucienā uz Latgalē, pierobežā, Šķilbēnu pagasta Rekovā esošu zemnieku saimiecību „Kotiņi”, kas izveidota 1992.gadā. Saimniecības pamatnodarbošanās ir graudkopība ar specializāciju sēklkopībā un nu jau 30 gadu laikā, tā ir kļuvusi par vienu no lielākajām sēklas ražotājām Latvijā. Šobrīd saimniecībā tiek sētas un audzētas 19 kultūraugu sugas - graudaugi, pākšaugi, lini, kaņepes, sinepes, tiek ražota lopbarība un spiesta linu,rapšu un kaņepju eļļa.

Dzestrajā rītā, ģide stāstīja par saimniecības attīstību no pirmsākumiem un par nākotnes plāniem, kā noris darbi saimniecībā. Saimniecības apskates laikā tika dots uzdevums atpazīt sējamos kultūraugus, ar ko jaunie studenti tika galā izcili. Iepazīstoties ar pārstrādes procesu, uzzinājām kā kultūraugi no lauka nonāk līdz mūsu galdam. Topošie mehanizācijas un augkopības tehniķi īpašu interesi izrādīja par moderno lauksaimniecības tehnikas parku, saimniecībā izmantotajām precīzajām tehnoloģijām, kā arī par augsnes apstrādes un sējas instrumentiem un metodēm. Studentiem interesēja katrs saimniecības apskates posms, jo stāstīts un rādīts tika par praktisko pieredzi. Ņemot vērā, šī brīža situāciju energoresursu tirgū, apsveicama ir Kotiņu piekoptā bezatlikumu saimniekošanas tehnoloģija, kas nozīmē, ka ražojot pamatproduktu arī visi pārstrādes procesā radušies blakusprodukti tiek izmantoti.

Pēc saimniecības apskates, ceļš veda uz Rekovas dzirnavām, kas atjaunotas ar ES finansējuma piesaisti. Skaistajās dzirnavās studenti, nogaršoja Kotiņos izaudzēto izejvielu ēdienus – zupu, zirņu un pupu kotletes, pērļu grūbu putru, humosu un grūbu saldo ēdienu, kā arī pašcepto maizi un sasildījās ar kaņepju tēju. Blakus esošajā veikaliņā varēja iegādāties visas izejvielas gardas un dabīgas maltītes sagatavošanai mājās.

Katrs brauciena dalībnieks devās mājup ar ticību, ka sākot no mazumiņa, bet neatlaidīgi strādājot un gudri attīstot saimiecību, var sasniegt daudz! Savukārt, Kotiņu saimniecībai, vēlam radošu drosmi produkcijas popularizēšanā un izdošanos jaunajos projektos!

« atpakaļ